Sveriges kulturskatter

Sverige har en tendens att fullkomligt skita i det blå skåpet när det gäller att ta vara på sina kulturpersonligeheter... Det fina med kultur är ju att talang är ju något som du och jag sätter pris på. men där det totala omdömmet ges i form av att vi köper kulturen ifråga. Riktig marknadskraft alltså.

Förstår ni vad jag menar? Alltså Coca Cola kan ju köra över alla genom att marknadsföra ihjäl sig och när en duktig medarbetare ger sig så kommer fort en ny. En konstnär säljer ju sig själv, när han går bort finns ju bara det kvar som han skapat.

För mig är till exempel Conny Bloom en sådan skatt, som vi inte tagit hand om. Som gitarrist och sångare har han enligt mig DET. Jag har personligen sett till att han fått många fler fans.... för det är inte svårt, bara sätt på något av det han gjort så blir det succè... Ta bara och köp någon utav hans soloplattor och njut av en som kan få blues, funk, rock att smälta ihop till en bouillabaisse av himmelsk typ...

En annan är Jocke Berg, fast inte som låtskrivare utan textförfattare. För visst är det så att det är exemplariskt vackra texter han skriver och de är inte bara vackra de har även gett mig massor på vägen. Ta tex Kevlarsjäl som är en god väns favorit:

"Så länge hjärtat mitt slår
så minns Jag dig när
Du stack ett hål i min Kevlarsjäl "

Ett par egna favoriter:

"Du har lärt mig allt jag kan
om att aldrig någonsin
lägga sig i
Du och jag kan stå
i vårt hörn och blunda
Det är ändå redan
alldeles för sent
Det finns inget kvar
att hålla fast vid
så du och jag kan stå
i vårt hörn och undra
vad var det som gick fel
Vad var det som gick fel? "

"Somliga vet att dom är starkare än andra
Somliga älskar att slå sönder en vit tandrad
Somliga lever för att pina varandra
Innerst inne är vi likadana
Jag tror att människor gör så av gammal vana "

Sedan dyker det upp små själar lite här och där som man inser är helt geniala, men som aldrig får luft. För fram kommer det konstnärer inom alla fack som aldrig får en chans och som aldrig hittar ut. Det är ju för att det sitter filter inom musikbranschen, film, boktförläggare som har till uppgift att filtrera sådant som inte genererar pengar... Det är väl det enda positiva med fildelning... för där avgör ju användaren...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0