När jag var liten...

När jag växte upp var hela livet enkelt, enkelt på det sätt att världen var alltid uppdelad i två sidor. Det var väst mot öst, fred mot krig, köttätare mot vegiterianer, mot kärnkraften eller med, fotboll mot ishockey, ...

Men sedan hände något, jag tror det var under valet för eller mot kärnkraften. Någon smart jävel kopierade det som de frireligiösa gjort i 100 år, anpassa dig personligt och ge dig in och ta ställning i en sakfråga och låta allt annat vara lite suddigt så där. Alltså likt pingstvänner, maranata, Jehovas etc som är i grund och botten samma sak som vår stadskyrka, fixa till en liten twist och gärna ett ämne/sakfråga som är lätt att ta till sig och känna igen sig i, eller skapa en enkel förståelse. Det är lätt att sälja in till belivers och får man sedan folket att tro på "twisten" så är saken biff.

Kärnkraft frågan är ju så skön i sin linda. Det var alltså ett val mellan ja och nej, men sedan kom Palme och grabbarna på en "twist" med ett tredje alternativ i "Kanske". Snyggt va? För vem kan säga nej till att kunna rösta/tycka både ja och nej samtidigt? Det är ungefär som att säga du får äta fett och sitta i soffan och du går ner i vikt, får perfekt hy och du kommer att bli yngre. MEN då är det lureri och bondfångeri...

Vegiterianerna har gjort en något modifierad variant. Man insåg att det var förmånga som åt kött och hade svårt att övertyga mer folk att gå över ifrån Chorizo och saftiga stekar, morotsbiffen och linssoppan var svår att sälja in. Så tog man helt sonika och tog fasta på att det var många barn som växt upp på diverse mjölkprodukter och annat. Dessa visade sig ha utvecklat diverse intoleranser och en gren av laktovegiterianer och annat dök upp. Det var ju perfekt eftersom ingen vill ju vara normal och har mamma och pappa inte råd med Diesel jeans så kan du i skolan och bland vänner vara laktovegiterian... Och så tog man till, som så många andra, musiken genom skatepunksband som Millencollin etc och tjoflöjt så hade man hittat sin nisch.

Lika ute som det var att vara kommunist 1992, lika inne var det under 70-talet och det kommer vågor hela tiden. Men här har man förfinat sin strategi. VPK blev V, nu kunde man samla kommunister, anarkister, maoister, retrokommunister och gud allt vad de heter.

Sedan kom aliansen, alla partierna ifrån mitten till höger, tog helt sonika och kopierade sin värsta fiende med att göra samma sak. MEN, det går inte att lära gamla hundar att sitta. En moderat skull ALDRIG ta en i deras ögon halvkommunist (läs folkpartist) till sin barm, eller en Bondjävel. En folkpartist skulle ALDRIG kunna diskutera jämstäldighet med en frireligiös pastor ifrån Vetlanda. En KDSare skulle aldrig acceptera att rösta på ett parti som tycker homoäktenskap är något naturligt. Så vad gör man, jo en V-light with a twist of newbornchristians. En sakfråga var som inte kommer att störa de andra och sedan samlas bakom en fråga som INGEN kan kan säga nej till... JOBBEN...

Har i Norge finns inte detta fenomen, här är man Ja eller Nej, å det är en av de viktigaste skälen till att jag bor här... här är det sällan Kanske... Här är det Kvikklunsj eller Kvikklunsj... precis som när jag var liten...






Kommentarer
Postat av: Yksi

ja jag vet att jag är ordblind... :)

2009-01-19 @ 12:10:16
URL: http://yksi.blogg.se/
Postat av: Mona

Tja, kanskje du ikke har vært her lenge nok... Vi nordmenn bruker iblant vannvittig lang tid på å bestemme oss når det er slik. Vi har store vanskeligheter med å inngå kompromisser. To eksempler:

1) Plasseringen av hovedflyplass. Dette var et spørsmål i norsk politkk i flere tiår. Det var stygge og skitne knep som ble tatt i bruk, og noen påstår til og med at en mann ble drept for at hovedflyplassen skulle ligge på Gardermoen, og ikke det mer sentrale Hrum, utenfor Drammen.

2) Her i Fredrikstad har vi brukt over ti år på å bestemme oss for om vi vil ha et rådhus, hvor det skalligge, og hvordan det skal se ut. Nå står faenskapet der, ser ut som en forvokst transformator - og er på toppen av det hele for lite til å huse alle byråkratene. Derfor må kommunen leie lokaler de solgte da rådhuset ble bygd, logisk?



Og så til sist: Vi har stemt "nei" til EU to ganger, men vi er likevel det landet som følger Eu- direktivene best. Forstå det den som kan!

2009-01-19 @ 21:53:13
Postat av: Mona

Det heter "Hurum", og ikke Hrum .....

2009-01-19 @ 21:54:27
Postat av: Yksi

Hahaha... saker och ting som jag hört men inte så insatt i... underbart att höra hela sanningen... Tack Mona...



Detta blir ett bra samtalämne nästa gång...

2009-01-19 @ 23:14:38
URL: http://yksi.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0